top of page
  • Writer's pictureKonsta Kivistö

Meta Quest 3 – VR-lasien uusi aikakausi on alkanut



Hinta 549,99 €

Hyödyt

  • Kevyet ja pienet lasit

  • Hyvä käsien seuranta, joka mahdollistaa pelaamisen ilman ohjelmia

  • Lasien säätöjen muokattavuus

  • Lasien läpikatselutilassa voi nähdä ympäristön väreinä

  • Ei tarvitse toista laitetta toimiakseen (Stand alone)

  • Korkean resoluution näytöt

Haitat

  • AR- ohjelmien vähäisyys

  • Läpikatselutila ei ole tarpeeksi yksityiskohtainen

  • hyvin rajallinen alue, jossa kuva on tarkka

Akun kesto n. 2 tuntia


Meta julkaisi viime vuoden lopussa uudet Meta Quest 3 -VR-lasit. Laseissa on paljon parannuksia verrattuna niiden edeltäjiin, Meta Quest 2 -laseihin. Tässä artikkelissa pureudutaan mm. siihen, miten nämä lasit eroavat toisistaan.


Laitteistoon on tehty selkeitä parannuksia, jotka vievät lasien käyttömukavuuden aivan uudelle tasolle. Vaikkakin Meta Quest 2 -lasit olivat 12 g kevyemmät, jakautuu uusien Meta Quest 3 -lasien massa paremmin päähän päähihnan uuden muotoilun ansiosta. Aikaisemmin Meta Quest 2 -laseissa painopiste oli lasien etureunassa, mikä aiheutti kipua otsan kohdalle lyhyenkin käytön aikana. Tämä ongelma ei ole täysin poistunut Meta Quest 3 -laseissa, mutta nyt painopiste on paljon paremmassa paikassa, minkä ansiosta laseja voi käyttää paljon pidempään ennen kuin kipu on ylitsepääsemätön. Lasien kuorman kohdistumista voidaan tarvittaessa säätää osumaan eri kohtaan päätä joko otsan tai poskipäiden kohdalle. Uudet lasit ovat huomattavasti pienemmät kooltaan, joten niiden varastointiin ei tarvita niin isoa tilaa. Lasit tulevatkin noin puolet pienemmässä laatikossa kuin edeltäjänsä. Yksi asia, jossa ei ole tapahtunut kehitystä, on lasien akun kesto. Se on noin kaksi (2) tuntia, joka on suurin piirtein sama kuin Meta Quest 2:issa. Toki akun kesto riippuu suuresti siitä, mitä laseilla tekee. Mitä raskaampaa peliä/sovellusta käyttäjä käyttää, sen nopeammin akku kuluu loppuun. Oppituntien kannalta tällä ei ole merkitystä, sillä oppitunnit ovat 75 minuutin kestoisia, joten akku ei todennäköisesti lopu kesken opetuksessa käytettävien sovelluksien pelaamisen aikana.


Ohjaimet ovat sen sijaan parantuneet. Ne eivät enää koko ajan osu toisiinsa niiden ison koon takia, vaan uuden siromman muotoilun takia niitä on parempi käyttää ja ne ovat kevyemmän tuntuiset kädessä. Ohjaimien paristoja on pitänyt testausaikana vaihtaa yllättävän tiheästi. Useammin kuin Meta Quest 2 -laseja käyttäessä. Toivottavasti tämä ei ole pysyvä ongelma, ja se saataisiin päivityksellä korjattua. Hyvä vaihtoehto on myös käyttää laseja kokonaan ilman ohjaimia, sillä käsien seuranta on parantunut huimasti. Toki, jotkut pelit vaativat ohjaimien käyttöä.


Lasien muokattavuus on myös mennyt isoja harppauksia eteenpäin. Jos lasien käyttäjät vaihtuvat usein, on Meta Quest 3 -lasien säätöjä helpompi tehdä kuin Meta Quest 2:issa. Lasin näyttöjen säätö on tehty paljon helpommaksi, jos vain tietää pupilliensa etäisyyden toisistaan. Tähän on olemassa kännykkäsovelluksia, jotka tekevät tämän minuuteissa. Kun näytöt saadaan sopivalle etäisyydelle toisistaan, on kuva paljon tarkempi. Päähihnan säätöominaisuudet ovat uusissa laseissa samankaltaiset kuin Meta Quest 2:issa, mutta säätöjen tekeminen on nyt huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Uudet lasit sopivat muokattavuudeltaan paljon paremmin opetuskäyttöön, jossa lasien käyttäjät vaihtuvat koko ajan.


Iso muutos on, että läpikatselu oikeaan maailmaan on mustavalkokuvan sijaan värillinen. Tämä helpottaa lasien käyttämistä ja vaikuttaa siihen, että pahoinvointia ei synny niin nopeasti. Pahoinvoinnin ehkäisyyn auttaa myös, että useita pelejä pystyy nyt pelaaman läpikatselutilassa, jolloin näet kaiken mitä ympärilläsi tapahtuu. Tällöin pystyt vuorovaikuttamaan paremmin ympäristösi ja muiden henkilöiden kanssa sekä lukemaan isolla printillä olevia asioita esimerkiksi taululta. Tällöin laseja ei tarvitse ottaa erikseen pois päästä ja yrittää asettaa niitä uudelleen hyvin päähäsi. Ongelma sosiaalisissa tilanteissa toki on, että ympärilläsi olevat henkilöt eivät voi nähdä, mitä sinä näet, vaikka heillä olisikin VR-lasit päässä. Vaikka värillisessä läpikatselussa on paljon hyvää, ei se ole silti vielä sellaista, ettet erottaisi, onko sinulla lasit päässä vai ei. Tämä siksi, että kuvaa on hyvin vaikea pitää kauan tarkkana, sillä pienikin kolahdus liikuttaa laseja siten, että kaikki teksti näyttää taas epäselvältä. Tämä ongelma ei ole toki niin paha enää kuin mitä se oli edellisissä Meta Quest 2 -laseissa. Jotta värillinen läpikatselutila toimii hyvin, tulee huoneen, jossa laseja käytetään, olla hyvin valasitu. Kuva ei myöskään ole kovin tarkka läpikatselutilassa, vaikka saisitkin lasit sopivaan asentoon. Ympäristöä skannaavissa kameroissa olisi vielä parantamisen varaa, ja lisäksi silmänseuranta puuttuu kokonaan. Nämä tekijät auttaisivat tarkennusongelman ratkaisemisessa. Itse näytöt molemmissa silmissä ovat 2064x2208 resoluutioltaan, joten läpikatselutilassa pelatessa pelit näyttävät äärimmäisen hyviltä ja toimivat moitteettomasti.


Sanoisin, että Quest 3:t ovat osittain AR-lasit, eli yhdistettynä VR:ään nämä ovat ensimmäisiä kunnon XR-laseja. Toki AR-ominaisuuksia pelin kehittäjät eivät ole vielä ottanut haltuun. Vielä ei ole julkaistua paljoakaan pelejä, jotka hyödyntäisivät AR:ää. Erityisesti puuttuvat ne pelit, joissa AR toisi oikeasti jotain lisää peleihin. Yksittäisiä sovelluksia toki jo löytyy, mutta ne ovat vielä harvinaisuuksia. Esimerkiksi jos haluat soittaa pianoa lasien avulla, mutta et tiedä miten, se onnistuu PianoVision -sovelluksella, joka kertoo aina, mistä koskettimesta pitää painaa. Pitää vielä hetken odotella, että hyviä uusia pelejä/sovelluksia tulee käyttöön, joissa kunnolla käytetään AR-ominaisuuksia hyödyksi.


Markkinoilla Meta Quest 3:n kilpailijana ovat Applen uudet Vision Pro -lasit, jotka ovat hyvin samankaltaiset ominaisuuksiltaan kuin Meta Quest 3:t, mutta teknisiltä tiedoiltaan paremmat. Applen lasit ovat toki huomattavasti kalliimmat: ne maksavat noin 3500 euroa. Toinen Meta Quest 3:n kilpailija ovat Pico 4 -lasit. Opetusta ja koulutusta ajatellen jos saisin nyt valita markkinoilla olevista VR-laseista yhdet, niin valitsisin Meta Quest 3 -lasit hankintalistalle. Syy tälle on, että ne ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaat lasit: hyvin muokattavat useille eri käyttäjille, ja niillä on myös paljon hyviä sovelluksia – vaikkakin AR-pelit vielä tyystin puuttuvat.


Vilma Lintu

Kehittäjäopettaja

Porin lukio

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Virtuaaliympäristöt tutorina

Tästä posterista pääset kurkistamaan virtuaaliympäristöön, joka toimii opiskelijan tutorina oppimisen aikana. Kokeilu on toteutettu Wonda VR -ympäristössä, toteuttajana lehtori Johanna Lampela Hämeenl

bottom of page